Ula Dzwonik (PL)

Polske Ula Dzwonik maler med akryl på kanvas, papir og fibertræ/krydsfinerplade. Hun er uddannet fra Kunstakademiet i Wroclaw og har udstillet sine værker siden 1999. Hun er repræsenteret på både gallerier, museer og i private samlinger verden over og har modtaget et hav af priser, bl.a. den franske WOMAN ART AWARD i 2017.

Ulas foretrukne motiv er særprægede menneskevæsener afbilledet på rå baggrunde. De indgår i en abstrakt virkelighed og repræsenterer hele følelsesspektret fra fortvivlelse til ro. Væsnerne har ingen distinkte træk; de er kantede og grå. De er anonyme bortset fra deres køn, særligt det kvindelige, som definerer dem – en tydelig kommentar til vores omgivende samfund. Ula benytter farver som; lilla, lyserød, sart grøn og rød, men den voldsomhed, som ligger i hendes streg, bryder med det feminine og illustrerer i stedet en rå dyriskhed. Værkerne har da også tydelige referencer til naturen; blomster, dyr og svampe, som kunstneren blander med skarpe, geometriske former. I modsætningsforholdet mellem det organiske og det kubistiske opstår en splittelse, som er kendetegnende for værkerne.

Ulas Dzwoniks kunst adskiller sig, på den ene side, fra galleriets øvrige kunstnere med sit særegne, vilde verdensbillede. Samtidig er hun en oplagt tilføjelse, fordi hun fortolker realismen, som mange af vores andre kunstnere gør det. Ula er en særdeles talentfuld kunstner med værker, som kan observeres længe og stadig udfolde nye dimensioner.

– stud.mag i Nordisk sprog og litteratur & Billedkunst og Visuel Kultur, Anna Emilie Ravn, 2019

”Grundlæggende er karaktererne i Ula Dzwoniks malerier frarøvet individuelle udtryk; de er i stedet symboler på menneskelig eksistens; de har ingen navne eller fornavne, de er kun udstyret med et køn og nogle gange socialt tilhørsforhold. At ”dissekere” en karakter fra dens naturlige miljø er et bevidst design og en substantiel intellektuel teknik. Som følge deraf eksisterer karaktererne i deres ”rene” form uden nogle landskaber – kun som sig selv. Vi kan se dem tydeligere – de er ”allemænd,” de ligner hinanden, os alle sammen og hver af os; derfor tager kunstnerens malede historie form af en lignelse.”

Ewa Nowina – Sroczyńska – University of Łódz

Born 1973

‘Meanwhile’, Akryl på plade, 70 x 100, 2016, d.kr. 39.000,-

‘Summertime’, Akryl på lærred, 30 x 30, 2019, d.kr. 16.000,-

‘Niunia’, Mixed medie på papir, 70 x 50 (29 x 20), 2019, d.kr. 5000,-

‘Love Story’, Akryl på plade, 70 x 100, 2019, d.kr. 36.000,-

'Love Story', Akryl på plade, 70 x 100, 2019, d.kr. 36.000,-...

‘Don’t sing today, Akryl på plade, 70 x 100, 2019, d.kr. 36.000,-